Alkeistason pianonuotteja

helppoja pianonuotteja

Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!


Tältä sivulta löydät alkeistason pianonuotteja omaan pianoharjoitteluun! Luet helpot pianonuotit kätevästi esimerkiksi tabletin näytöltä pianoa soittaessasi. Apua nuottien lukemisen aloittamiseen ja hyviin sormituksiin löytyy täältä ja täältä.

Lisää harjoittelumateriaalia

Voit ostaa täyden paketin (180 kpl) alkeistason pianonuotteja kuunteluesimerkkeineen hintaan 4,99e Hilkan pianokaupasta.

A) Musiikkia oikealle kädelle

Lähdetään liikkeelle G-avaimesta, jota käytetään yleisesti ottaen silloin, kun soittovuorossa on oikea käsi:

Alkeistason pianonuotteja: 1

Kuuntele 1a:

Alkeistason pianonuotteja: 2

Kuuntele 2a:

Alkeistason pianonuotteja: 3

Kuuntele 3a:

Alkeistason pianonuotteja: 4

Kuuntele 4a:

Alkeistason pianonuotteja: 5

Kuuntele 5a:

Alkeistason pianonuotteja: 6

Kuuntele 6a:

Alkeistason pianonuotteja: 7

Kuuntele 7a:

Alkeistason pianonuotteja: 8

Kuuntele 8a:

Alkeistason pianonuotteja: 9

Kuuntele 9a:

Alkeistason pianonuotteja: 10

Kuuntele 10a:


B) Musiikkia vasemmalle kädelle

Alkaako G-avain olla jo hallussa? Sitten on hyvä aika opetella lukemaan F-avainta:

Helpot pianonuotit: 1

Kuuntele 1b:

Helpot pianonuotit: 2

Kuuntele 2b:

Helpot pianonuotit: 3

Kuuntele 3b:

Helpot pianonuotit: 4

Kuuntele 4b:

Helpot pianonuotit: 5

Kuuntele 5b:

Helpot pianonuotit: 6

Kuuntele 6b:

Helpot pianonuotit: 7

Kuuntele 7b:

Helpot pianonuotit: 8

Kuuntele 8b:

Helpot pianonuotit: 9

Kuuntele 9b:

Helpot pianonuotit: 10

Kuuntele 10b:


C) Musiikkia molemmille käsille

Sitten onkin aika kokeilla soittaa molemmilla käsillä yhtä aikaa! Ensi alkuun kannattaa valita riittävän rauhallinen tempo, ja nopeuttaa vauhtia pikku hiljaa.

Helppoja pianonuotteja: 1

Kuuntele 1c:

Helppoja pianonuotteja: 2

Kuuntele 2c:

Helppoja pianonuotteja: 3

Kuuntele 3c:

Helppoja pianonuotteja: 4

Kuuntele 4c:

Helppoja pianonuotteja: 5

Kuuntele 5c:

Helppoja pianonuotteja: 6

Kuuntele 6c:

Helppoja pianonuotteja: 7

Kuuntele 7c:

Helppoja pianonuotteja: 8

Kuuntele 8c:

Helppoja pianonuotteja: 9

Kuuntele 9c:

Helppoja pianonuotteja: 10

Kuuntele 10c:

imageedit_4_4319339450

Nuottien lukemiseen tottuu parhaiten, kun soittaa paljon pianonsoiton alkeisohjelmistoa. Tason on hyvä vaikeutua pikkuhiljaa, mutta ei kuitenkaan liian nopeasti.

Kiinnostaako pianonsoiton oppiminen netissä? Tule etäpianotunnille!


Kaikki teokset ovat Hilkka Piipposen omia sävellyksiä tai sovituksia tekijänoikeusvapaasta materiaalista. © Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen

Kuvat: Shutterstock/Unsplash/Pixabay

  • Jaa

13 Kommentit

  1. Olisin ollut kiinnostunut lopuistakin harjoituksista, mutta uutiskirjeen tilaaminen ei toimi.

    ”Virhe. Yritä myöhemmin uudestaan.”

    • Hei, testasin uutiskirjeen tilaamista, ja sen kyllä pitäisi toimia. Otathan yhteyttä sähköpostitse, mikäli ongelma jatkuu.

  2. Hei! Kyselen varmaan ihan tyhmiä, mutta minua askarruttaa kaksi asiaa: onko ihan väärin soittaa ns. kaksiäänisesti eli vasemmalla samat nuotit kuin melodiassa, mutta esim. nuotin keski c soitan vain oktaavin alempaa jne.? Toinen asiani on mitä nuottiviivaston alussa heti G-avaimen jälkeen merkityt ylennys ja alennusmerkit tarkoittaa? Olen, kuten varmaan huomaatkin, vasta opettelemassa pianon soittoa. Olen kuitenkin soitellut yksinkertaisia lauluja ja lähinnä niitä mitkä on tuttuja ja tuolla lailla kuin edellä mainitsin. Toki haluan oppia säestämään oikeasti, mutta en oikein tahdo uskoa kykyihini. Olen myös jo vanha ja eläkepäivien iloksi ajattelin opetella soittamaan. Eläkeläisenä olisi myös aikaa harjoitella, kun nyt vielä olen töissä ei aika tahdo riittää.
    Kiitos sinulle tästä pianokoulusta!! Tämä ainakin tuntuu siltä, että uskallan kokeilla!
    T. Irene

    • Hei! Ei ole varsinaisesti väärin soittaa mainitsemallasi tavalla, mutta sitä ei yleensä nuotissa pyydetä, sillä on kivemman kuuloista, että vasen käsi tuo mukaan vähän eri säveliä. Sellainen ”kaksiääninen” (oikea termi on ”unisono”) soittotapa on kuitenkin alkuvaiheessa ihan hyvä koordinaatioharjoitus. Mitä tulee toiseen kysymykseesi, minulla on blogissani teksti ”Etumerkinnät ja sävellajit”, ja siellä on tarkka selitys ylennysmerkkeihin, joista kysyit.

  3. Ei oikein jaksais soittaa kaikkia ja jos hyppää suoraan 10 niin on jo liian vaikee

  4. Hei! Olen juuri eläkkeelle jäänyt lapsuus/ nuoruusajan viulisti ja aikuisiän kuorolaulaja.
    Oikea käsi ei siis tuota minulle pianolla ongelmaa, mutta tuo vasen!!!!! Intoa ja aikaa riittää kyllä nyt. Voinko aloittaa johdollaan vai hakeudunko heti henk koht opetukseen. Tuntuu jotenkin liioitellulta vielä nyt.

    • Suosittelen pianotunteja ammattilaisen johdolla, sillä yksinään voi helposti (ei välttämättä) oppia joitakin asioita väärin, ja väärin opituista tavoista on työlästä hankkiutua sitten eroon. Onnea harrastukseen!

  5. Olisi kiva että olisi kumpaakin kättä js myös helppoja piano-otteita.

    • Hei! Viimeiset kymmenen kappaletta ovat molemmille käsille 🙂 Sointumerkit (mikäli tarkoitit niitä) puolestaan löytyvät artikkelistani nimeltä ”Soinnut ja sointumerkit.” Tsemppiä pianoharrastukseen!

  6. Mulla ois kysymys, kun en oikein halunnut tota ”molempien käsien” soittoa, niin katsotaanko niitä nuotteja kahdelta riviltä kun soittaa vai mitä?.

    • Hei! Mikäli viivastorivit on liitetty yhteen rivin alussa sijaitsevalla aaltosulkeella, tarkoittaa se, että nuottiviivastoja luetaan todellakin yhtäaikaisesti. Nuottien sattuessa päällekkäin ne soitetaan yhtä aikaa, eli esim. tämän artikkelin viimeisen osion kappale nro 3 alkaa siten, että oikea käsi soittaa e:n ja vasen c:n samalla hetkellä.

Kirjoita kommentti

Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen