Kysy piano-opelta

Askarruttaako jokin pianonsoittoon liittyvä asia? Kysy pianonsoiton opettaja Hilkka Piipposelta tällä pianoforumilla!

Taitojen elvyttäminen

Lainaus

Hei,

oli ilo löytää nämä sivut. Kiitos näistä! Soitin lapsena ja nuorena pianoa 10 vuotta, ja aloittelen nyt uudestaan 36 vuoden tauon jälkeen. Mistä neuvoisit lähtemään liikkeelle? Asteikoista? Matalan kynnyksen onnistumisista? Järki lähtee (myös naapureilta), kun yritän räpiköidä läpi entisiä lemppareita. 

Reita

Lainaus

Hei,

Kyllä ihan alkuun lähtisin liikkeelle hiukan entistä tasoa "alempaa", ihan jo siksikin, etteivät sormet tauon jälkeen rasittuisi liikaa. Pari asteikkoa päivässä voisi olla hyvä ajatus, ja rinnalle joku mielekäs ja motivoiva, mutta tempoltaan rauhallinen kappale. Nopeampiin kappaleisiin voi edetä sitten, kun pari helpompaa on ensin mukavasti sormissa.

En myöskään suosittele valitsemaan nuottitekstuuriltaan paksua kappaletta (eli sellaista, jossa joutuu lukemaan isoja sointuja = monta nuottia kerrallaan), vaan ottaisin kappaleen, jossa oikealla kädellä on pelkkä melodia, ja vasemmalla säestys. Näitä löytää esim. pianonsoiton oppikirjoista tai vaikkapa romantiikan aikakaudelta. Nuotinlukutaito voi olla väliaikaisesti hieman hidastunut, eikä paksuja sointuja kannata niin ollen heti alkuun ruveta kahlaamaan. Tärkeää olisi, että soitto lähtee soljumaan suhteellisen mukavaa vauhtia, ja niin silmätkin tottuvat taas jouhevaan nuottienlukuvauhtiin.

Jos kerrot jonkun aiemman kappaleesi, niin voisin suositella jotain mukavaa paluukappaletta!

Lainaus

Oi, kiitos nopeasta vastauksesta! Soitin aikanani Chopinin valsseja ja nocturnoja, en mitään kovin vaikeita (esim. noct. c-molli B. 108 ja E-molli op. 72 no 1) Sibeliuksen Kuusen paluusta haaveilen, mutta sointukasat ja juoksutukset ovat nyt tosiaan ylivoimaisia. Bachin Jesu bleibet meine Freude olisi myös ihana! Olen toistaiseksi paukuttanut paria Bachin menuettia ja C-duuri preludia ja ollut ihmeissäni siitä, miten vaikeaa sekin on. Rytmi ja kosketus pitää oppia uudelleen. Vähän kaipaan myös vanhaa pianoani, nyt tämä elvytys alkoi siitä, että sain isoäitini vanhan kiinalaisen soittopelin. 

Pianoforumin säännöt

1.Pianoforum on itsenäinen ja riippumaton keskustelupalsta. Pianoforum säilyttää itsellään oikeuden muokata kaikkien keskustelijoiden kirjoituksia tai poistaa ne.
2.Kaikki asiattomat tai muuten epäselvät kirjoitukset poistetaan pianoforumilta.
3.Väärällä alueella sijaitsevat viestit siirretään paremmin sopivalle alueelle tai poistetaan pianoforumilta.
4.Muita häiriköivä kirjoittelu pianoforumilla johtaa varoitukseen ja lopulta pysyvään kirjoituskieltoon.
5.Ethän lisää asiattomia kuvia pianoforumille. Ne poistetaan.
6.Säilytäthän kunnioituksen muita pianoforumin jäseniä kohtaan. Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä, kunhan se pysyy hyvän maun ja lain sallimissa rajoissa!
7.Pianokaupat tapahtuvat aina yksityishenkilöiden kesken. Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen ei ole vastuussa pianoforumin kautta välitetyistä tavaroista.
Yksittäisten keskustelijoiden mielipiteet pianoforumilla eivät edusta pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipposen mielipidettä.
Kaikki oikeudet pidätetään.
Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen