Kauttasoinnut (C/E)

nuottien lukeminen

Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!


Kauttasoinnuista minulta kysellään valtavan usein, ja yleinen mielipide tuntuu olevan, että niitä on hankala ymmärtää. En kuitenkaan sanoisi näin! Kauttasoinnuista täytyy hoksata vain yksi asia – se, että kauttaviivan jälkipuolella olevalla kirjaimella osoitetaan soinnun alimman sävelen paikka – ja sitten ne ovatkin helppoja koko loppuiän. Lue artikkeli, ja väitän, että opit kauttasoinnut vaivatta!

”Kauttaviivasoinnut”

Kyse on merkintätavasta, jossa samassa sointumerkinnässä onkin kaksi kirjainta yhden sijaan. Kirjaimet erotetaan toisistaan kauttaviivalla. Kauttasointuja ovat siis esimerkiksi C/E, G7/D ja A/C♯:

kauttasoinnut
Salaperäinen kauttasointumerkintä.

Kauttasointumerkintöjä näkyy tuon tuostakin esimerkiksi erilaisissa laulukirjoissa.

Kauttasoinnut tuovat erilaisen sävyn. Ne voi myös jättää huomiotta!

Heti alkuun kerrottakoon huojentava tieto kauttasointujen soittamiseen liittyen: kauttaviivan, ja sen oikealla puolella olevan merkinnän, voi halutessaan vain sivuuttaa kokonaan. Tämä seikka helpotti minua suuresti nuorempana, jolloin halusin vain päästä soittamisen makuun nopeasti, enkä jaksanut vaivata päätäni ihmeellisillä kauttaviivoilla. Voit siis aina soittaa vain tutun c-duurisoinnun, jos sointumerkintä on C/E.

Voit aina soittaa tutun c-duurisoinnun, jos sointumerkintä on C/E.

On syytä huomata, että et kuitenkaan voi valita kauttasoinnusta jompaakumpaa kirjaimista sointumerkiksi mielesi mukaan. Tai voit toki, mutta se kuulostaa todennäköisesti kamalalta! Vain kauttasointumerkinnän ensimmäinen sointu on oikeasti se varsinainen sointu. Voit siis ajatella halutessasi aina näin:

Kauttasointu
Jos et halua, ei kauttasointumerkinnän loppuosasta tarvitse koskaan välittää!

Sitten asiaan: kauttasointumerkinnän avulla määrätään soinnun alin sävel. Eli soinnun sävelet järjestellään uuteen järjestykseen!

Tässä tulee nyt siis se ohje, jolla selviät aivan kaikista kauttasoinnuista: järjestele soinnun sävelet siihen järjestykseen, että alimmaksi säveleksi (pianossa alin = vasemmanpuoleisin) jää kauttasointumerkinnän oikealle puolelle merkitty sävel!

Havainnollistetaanpa tätä videon avulla. Esimerkkisointuna C/E:

Kokeile tätä nyt itse eri soinnulla! Soita F/A (vastaus artikkelin alalaidassa)! Eli toimintasuunnitelma on tämä:

  1. Soita f-duurisointu ensin normaalilla tavalla eli siten, että alimpana on f-sävel
  2. Järjestele sävelet sitten niin, että vasemmalle eli alimmaksi jää a-sävel

Entäpä, jos soinnussa on kolmea enemmän säveliä?

Mikä tahansa sointu voidaan muuttaa kauttasoinnuksi. Niinpä on olemassa myös vaikkapa G7/D:

Kauttasoinnut
G7/D. Alimpana eli vasemmalla on d-sävel.

Jatko-osuus: kun alimmaksi säveleksi halutaan sävel, joka ei kuulu soinnun säveliin

Aiemmalla videolla kerroin kauttasointujen perusteet, mutta edetäänpä sitten seuraava askel. Voi nimittäin olla niinkin, että kauttaviivan oikealla puolella on sävel, joka ei varsinaisesti kuulu sointuun. Silloin se lisätään yhtä kaikki alimmaksi säveleksi:

Kauttasoinnut ja mustat koskettimet:

Tässä vielä kauttasointuesimerkkejä. Mustat koskettimet käyttäytyvät kauttasoinnuissa aivan kuten valkoisetkin:

A/C♯

Kauttasoinnut
A/C♯. C♯-merkintä tarkoittaa ylennettyä c:tä eli cis-säveltä. Ylennys- ja alennusmerkeistä löydät lisätietoa sekä nuotti- että sointutekstistäni.

B♭/F

Kauttaviivasoinnut
B♭/F. B♭-soinnun sävelet, mutta alimmaksi säveleksi on järjestelty f-sävel.

Lopuksi

Toivottavasti sait tämän artikkelin avulla kauttasoinnut haltuun. Mikäli jokin asia jäi vielä epäselväksi, niin kysy toki kommenttikentässä!

Tehtävän ratkaisu:

Vastaus aiempaan tehtävään: F/A-soinnussa sävelten järjestys vasemmalta oikealle on a, c, f, eli F/A näyttää tältä:

Kauttaviivasointu
F/A.

  • Jaa

3 Kommentit

  1. Loistava ja valaiseva teksti! Kiitos jälleen Hilkka! En ollut aiemmin edes kuullut kauttasoinnuista! Nyt tuli kerralla selväksi ja voin alkaa harjoittelemaan!

Kirjoita kommentti

Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen