Alkeistason pianonuotteja

Artikkeli sisältää 3o alkeistason pianokappaletta. Luet nuotit kätevästi esimerkiksi tabletin näytöltä pianoa soittaessasi! Apua nuottien lukemisen aloittamiseen ja hyviin sormituksiin löytyy täältä ja täältä.

Kiinnostaako pianonsoiton oppiminen? Tule online-pianotunnille!

A) Musiikkia oikealle kädelle

1

Kuuntele 1a:

2

Kuuntele 2a:

3

Kuuntele 3a:

4

Kuuntele 4a:

5

Kuuntele 5a:

6

Kuuntele 6a:

7

Kuuntele 7a:

8

Kuuntele 8a:

9

Kuuntele 9a:

10

Kuuntele 10a:


B) Musiikkia vasemmalle kädelle

1

Kuuntele 1b:

2

Kuuntele 2b:

3

Kuuntele 3b:

4

Kuuntele 4b:

5

Kuuntele 5b:

6

Kuuntele 6b:

7

Kuuntele 7b:

8

Kuuntele 8b:

9

Kuuntele 9b:

10

Kuuntele 10b:


C) Musiikkia molemmille käsille

1

Kuuntele 1c:

2

Kuuntele 2c:

3

Kuuntele 3c:

4

Kuuntele 4c:

5

Kuuntele 5c:

6

Kuuntele 6c:

7

Kuuntele 7c:

8

Kuuntele 8c:

9

Kuuntele 9c:

10

Kuuntele 10c:

imageedit_4_4319339450

Entä kuinka kappaleita tulisi harjoitella? Lue vinkkini harjoittelutavoista!

Täyden paketin (180 kpl) tason 1 harjoituksia pdf-muodossa saat tilaajalahjaksi tilaamalla uutiskirjeen:

Kaikki teokset ovat Hilkka Piipposen omia sävellyksiä tai sovituksia tekijänoikeusvapaasta materiaalista. © Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen

 • Jaa

12 Kommentit

 1. Mulla ois kysymys, kun en oikein halunnut tota ”molempien käsien” soittoa, niin katsotaanko niitä nuotteja kahdelta riviltä kun soittaa vai mitä?.

  • Hei! Mikäli viivastorivit on liitetty yhteen rivin alussa sijaitsevalla aaltosulkeella, tarkoittaa se, että nuottiviivastoja luetaan todellakin yhtäaikaisesti. Nuottien sattuessa päällekkäin ne soitetaan yhtä aikaa, eli esim. tämän artikkelin viimeisen osion kappale nro 3 alkaa siten, että oikea käsi soittaa e:n ja vasen c:n samalla hetkellä.

 2. Olisi kiva että olisi kumpaakin kättä js myös helppoja piano-otteita.

  • Hei! Viimeiset kymmenen kappaletta ovat molemmille käsille 🙂 Sointumerkit (mikäli tarkoitit niitä) puolestaan löytyvät artikkelistani nimeltä ”Soinnut ja sointumerkit.” Tsemppiä pianoharrastukseen!

 3. Hei! Olen juuri eläkkeelle jäänyt lapsuus/ nuoruusajan viulisti ja aikuisiän kuorolaulaja.
  Oikea käsi ei siis tuota minulle pianolla ongelmaa, mutta tuo vasen!!!!! Intoa ja aikaa riittää kyllä nyt. Voinko aloittaa johdollaan vai hakeudunko heti henk koht opetukseen. Tuntuu jotenkin liioitellulta vielä nyt.

  • Suosittelen pianotunteja ammattilaisen johdolla, sillä yksinään voi helposti (ei välttämättä) oppia joitakin asioita väärin, ja väärin opituista tavoista on työlästä hankkiutua sitten eroon. Onnea harrastukseen!

 4. Ei oikein jaksais soittaa kaikkia ja jos hyppää suoraan 10 niin on jo liian vaikee

 5. Hei! Kyselen varmaan ihan tyhmiä, mutta minua askarruttaa kaksi asiaa: onko ihan väärin soittaa ns. kaksiäänisesti eli vasemmalla samat nuotit kuin melodiassa, mutta esim. nuotin keski c soitan vain oktaavin alempaa jne.? Toinen asiani on mitä nuottiviivaston alussa heti G-avaimen jälkeen merkityt ylennys ja alennusmerkit tarkoittaa? Olen, kuten varmaan huomaatkin, vasta opettelemassa pianon soittoa. Olen kuitenkin soitellut yksinkertaisia lauluja ja lähinnä niitä mitkä on tuttuja ja tuolla lailla kuin edellä mainitsin. Toki haluan oppia säestämään oikeasti, mutta en oikein tahdo uskoa kykyihini. Olen myös jo vanha ja eläkepäivien iloksi ajattelin opetella soittamaan. Eläkeläisenä olisi myös aikaa harjoitella, kun nyt vielä olen töissä ei aika tahdo riittää.
  Kiitos sinulle tästä pianokoulusta!! Tämä ainakin tuntuu siltä, että uskallan kokeilla!
  T. Irene

  • Hei! Ei ole varsinaisesti väärin soittaa mainitsemallasi tavalla, mutta sitä ei yleensä nuotissa pyydetä, sillä on kivemman kuuloista, että vasen käsi tuo mukaan vähän eri säveliä. Sellainen ”kaksiääninen” (oikea termi on ”unisono”) soittotapa on kuitenkin alkuvaiheessa ihan hyvä koordinaatioharjoitus. Mitä tulee toiseen kysymykseesi, minulla on blogissani teksti ”Etumerkinnät ja sävellajit”, ja siellä on tarkka selitys ylennysmerkkeihin, joista kysyit.

 6. Olisin ollut kiinnostunut lopuistakin harjoituksista, mutta uutiskirjeen tilaaminen ei toimi.

  ”Virhe. Yritä myöhemmin uudestaan.”

  • Hei, testasin uutiskirjeen tilaamista, ja sen kyllä pitäisi toimia. Otathan yhteyttä sähköpostitse, mikäli ongelma jatkuu.

Kirjoita kommentti