Pianotunnit netissä: opi soittamaan ”Joulu on taas!”

pianotunnit

Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!


Pianotunnit Hilkan pianoblogissa alkavat tänään! Tällä sivulla kerrotaan, miten opit soittamaan pianolla joululaulun ”Joulu on taas.” Voit opetella joko ainoastaan melodian oikealla kädellä, tai sitten melodian ja säestyksen yhtä aikaa molemmilla käsillä. Ainakin helpomman melodiaversion ehtii aivan jokainen oppia täksi jouluksi!

Haluatko oppia soittamaan lisää joululauluja? Osta kuuden kappaleen joululaulupaketti Hilkan pianokaupasta!

Melodia

Ensiksi opettelemme melodian eli lauluosuuden oikealla kädellä. Katsotaanpa nuottia, ja kuunnellaan myös nauhoitus:

pianotunnit

Melodia on kirjattu nuottiviivastolle nuoteilla, ja säestykseen viittaavat sointumerkit (C, G jne.) sijaitsevat nuottiviivaston yläpuolella. Sekä ensimmäinen että toinen rivi toistetaan, sillä nuottiin on merkitty kertausmerkit. Tämä on tavallisen näköinen nuotti missä tahansa laulukirjassa, tosin sorminumeroita kirjoihin ei ole lisätty. 

Voit opetella melodian kaikkein helpoiten niin, että kuuntelet vain nauhan, ja matkit sitä niin monta kertaa kuin on tarvis. Mikäli haaveissasi on kuitenkin nuottien oppiminen, niin tässä olisi hyvä tilaisuus harjoitella nuottien lukemista ohjeiden kanssa.

pianotunnit

Nuottien harjoittelua

Aseta oikean käden keskisormi (sormi nro 3; vilkaise tekstiäni sormituksista täältä) koskettimelle yksiviivainen e (se e, joka on lähimpänä keski-c:tä).

Soita kaksi tahtia (”Joulu on taas, joulu on taas”), ja kun tulet kolmanteen tahtiin, siirrä kättä niin, että kolmossormi osuu nyt yksiviivaiselle d:lle. Tässä kohtaa käden asema siis vaihtuu. Soita tässä uudessa sijainnissa ensimmäisen rivin loppuun asti.

Harjoittele ensimmäinen rivi uudestaan. Hyräile melodiaa mukana: ”Joulu on taas, joulu on taas,” – sitten muista asemanvaihto, ”kattilat täynnä puuroo!” Soita ensimmäinen rivi vielä muutaman kerran, kunnes se on sujuva. Harjoittele sitten toinen rivi kiinnittäen huomiota asemanvaihtoihin vastaavalla tavalla.

Mikäli haaveissasi on nuottien oppiminen, niin tässä olisi hyvä tilaisuus harjoitella nuottien lukemista ohjeiden kanssa.

Kun olet harjoitellut ensin ensimmäistä ja sitten toista riviä omina yksikköinään, on aika kokeilla koko kappaletta alusta loppuun. Kun kokeilet tätä ensimmäisen kerran, pane merkille, mikä kohta tuntui vaikeimmalta. Ehkä kuitenkin ”kattilat täynnä puuroo”? Palaa nyt harjoittelemaan pelkästään näitä kahta tahtia. Kokeile sitten taas koko kappaletta kokonaisuutena.

Löydät hankalimmat kohdat myös soittamalla ylläolevan kuunteluesimerkin päälle. Putositko jossain kohtaa kyydistä? Harjoittele sitä kohtaa erikseen, kunnes se sujuu!

pianotunnit

Lisätään melodiaan säestys

Seuraava askel on tuoda vasen käsi mukaan melodiaa rikastuttamaan. Ehkä oletkin jo lukenut tekstini vapaasta säestyksestä. Siitä puhumme nytkin.

Opetelkaamme siis säestämään pitkillä soinnuilla:

Pitkillä soinnuilla säestettäessä ideana on painaa soinnun koskettimet pohjaan jokaisen tahdin alussa. Mikäli tahdissa ei lue uutta sointumerkintää, tulee pianistin toistaa sointu, jonka hän on viimeksi soittanut. Niinpä tässäkin kappaleessa soitamme niin ensimmäisessä kuin toisessakin tahdissa C-duurisoinnun. On tärkeää huomata, että sointu jää pohjaan koko tahdin ajaksi.

Heti alkuun ei kannata soittaa molempia käsiä yhteen, vaan opetellaan ensin sujuvat sointuvaihdokset pelkällä vasemmalla kädellä. Soittele sointuja C, G ja F peräkkäin, kunnes soinnut tuntuvat löytyvän helposti. Sormituksiksi suosittelisin sormia 1, 3 ja 5. Kuten vapaan säestyksen henkeen kuuluu, saat soittaa soinnut mistä tahansa pianon kohdasta. Itse olen kuitenkin soittanut ne tässä kappaleessa siten, että C-duurisoinnun alin sävel on (pieni) c, G-duurisoinnun (suuri) G ja F-duurisoinnun f (muistatko vielä nämä pienet ja suuret, yksiviivaiset ja kaksiviivaiset nimitykset? Nekin löytyvät nuottienlukusivultani!). 

Sointu jää pohjaan koko tahdin ajaksi.

Seuraava vaihe on lauleskella melodiaa sointujen mukana – yhä vain ilman oikeaa kättä. Nyt kannattaa seurata nuotista sointujen lisäksi sanoja. Joten: vasen käsi valmiina, paikoillanne, ja: ”Joulu on taas…”

Kun soinnut löytyvät jouhevasti (tähän saattaa kulua pari päivää!), on aika kokeilla molempia käsiä yhteen. Alkuun on järkevää harjoitella hitaasti ja ajatuksen kanssa, ja siitä voi pikkuhiljaa edetä soittamaan vauhdikkaammin. 

pianotunnit

Mikäli olet säestänyt soinnuilla jo aikaisemmin, voit kokeilla pitkien sointujen sijaan erilaisia komppeja. Tähän kappaleeseen sopisi esimerkiksi valssikomppi, joka on säestystekstini kolmas esimerkki kohdassa 5. Lopputulos kuulostaa tältä:

…ja viimeiseen säkeistöön voi lisätä ei-jatkuvalta kuulostavan lopun:

Mikäli säestämme joululauluiltaa…

Jaan nyt tässä pari niksiä, joita säestäjät käyttävät silloin, kun mukana on väkeä laulamassa. Ensinnäkin tulee säestäjän soittaa alkusoitto, jotta muut ymmärtävät milloin laulaminen alkaa. Alkusoitto voi olla esimerkiksi kaksi tahtia kappaleen lopusta.

Sitten seuraa varsin ovela keino, jolla muut saa yhtymään lauluun luontevasti: pianisti voi vetää henkeä liioitellusti, katsoa yleisöön, ja laulaa sitten iloisesti mukana kappaleen pari ensimmäistä sanaa. Näin muut laulajat lähtevät mukaan, sillä eihän kukaan halua aloittaa laulua yksin, mutta jos pianistikin kerta laulaa, niin kyllähän me muut sitten myös voimme… Pianisti voi tosin halutessaan lopettaa laulamisen jo muutaman ensimmäisen sanan jälkeen, sillä johan laulaminen on saatu käynnistettyä!

Joulu on taas.

Harjoitteluvinkki

Harjoittele joululaulu hyvin, nuku yön yli, ja harjoittele sitten uudestaan. Ei kannata välittää yhtään siitä, jos opitut asiat ovat seuraavana päivänä täysin unohtuneet, vaan harjoitella uudelleen vain. Harjoittele vielä kolmantenakin päivänä, ja johan opittu alkaa mennä pitkäkestoiseen muistiin!

Kiinnostavatko pianotunnit netissä? Tule pianonsoiton etätunnille!

Hilkka Piipponen
Toivottaa Hilkka

Kuvat: Shutterstock/Unsplash/Pixabay

  • Jaa

2 Kommentit

Kirjoita kommentti

fiFinnish
Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen