
Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!
Tälle sivulle olen koonnut pianokappaleita aikuispianistille. Artikkelista löytyy kolme kappale-ehdotusta kuhunkin piano-opiskelun vaiheeseen: aloittelijalle, keskitason soittajalle sekä edistyneemmälle pianistille. Löytyisikö täältä juuri sinulle se seuraava lempikappale?
Aloittelijalle
1. Kevätsää
Tästä kappaleesta voit aloittaa piano-opinnot. Kannattaa opetella ensin kädet erikseen, ja sitten vasta yhteen. Tuloksia syntyy, kun jaksat harjoitella useampana päivänä peräkkäin! Vinkki: odota tuloksia vasta n. viikon kuluttua harjoittelun aloittamisesta.
2. Jesu bleibet meine Freude
Tässä sovitus upeasta barokkiteoksesta, Bachin kantaatista BWV: 147. Voit harjoitella tämän kappaleen kohdalla korvakuulolta soittamista: älä katso mallia, vaan yritä soittaa se, mitä kuulet! Videolta tai nuotista voit sitten tarkistaa, löysikö korva oikeat sävelet.
3. Etydi
Tämä Ludwig Schytten sävellys kuulostaa hienolta, mutta siinä on yksinkertainen niksi: oikea käsi soittaa muutaman sävelen, ja vasen soittaa samat sävelet perässä oktaavia alempaa. Kädet eivät joudu soittamaan yhdessä ennen kuin vasta aivan lopussa.
Keskitason soittajalle
1. Kehtolaulu
Tämä tuttu kappale sopii jo hetken aikaa pianoa soittaneelle. Nuotissa on kaksi vaihtoehtoa: voit soittaa vasemman käden f-avainta lukien tai vaihtoehtoisesti sointumerkeistä. Alkuun voit soittaa vasemman käden pitkillä soinnuilla (kuten Kevätsää-kappaleen ylempää). Kun se sujuu, voit siirtyä mallin mukaiseen murtosointukomppiin.
2. Syksyinen iltapäivä
Tämä kappale on Amélie-elokuvasta. Loppuosio on muuta kappaletta haastavampi, ja suosittelisinkin, että aloittaisit harjoittelun sieltä. Pianokappaleita on ylipäänsä hyvä harjoitella osioissa, sillä vaikeampia kohtia joutuu aina harjoittelemaan enemmän kuin helppoja.
3. Kesäillan idylli
Tässä kaunis pianokappale kesäpäivien ratoksi. Alku ja loppu ovat kepeässä duurissa, mutta kappaleen keskivaiheilla on mollivoittoista kuohuntaa. Tuothan sellaista soittoosi?
Edistyneelle
1. Gymnopédie
Gymnopédie on hieno teos jo jonkin aikaa soittaneelle pianistille. Tässä kappaleessa on tärkeintä pitää yllä raukeaa, hieman kaihoisaa tunnelmaa. Tunnelma ei synny siitä, että soittaa oikeat nuotit, vaan tarvitaan pedaalia sekä viipyilevää, riittävän hiljaista soittotapaa.
2. Napolilainen tanssi
Tämä pirteä tanssi on Tšaikovskin Joutsenlampi-baletista. Tanssin soittamisessa artikulaatio on yksi tärkeimmistä asioista: nuotissa on staccatoja, aksentteja sekä muita artikulaatiomerkintöjä, joita on syytä seurata tarkasti oikeanlaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Alkuperäiseen balettitunnelmaan pääset kuuntelemalla orkesteriversion täältä.
3. River Flows in You
Sitten Etelä-Koreaan. Yiruman ”River Flows in You” on kuuluisa hittikappale pianolle. Minkälainen tunnelma tässä teoksessa sinun mielestäsi on, ja miten toisit sitä omaan soittoosi?
Sitten vain pianon ääreen! 🎶
Kiitos, kaunista soittoa kesään. 🌷
🙂
Kiitos!