Soittoasento

soittoasento

Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!


Hilkan pianoblogissa pohditaan nyt pianistin soittoasentoa. Hyvä soittoasento on sellainen, jossa pianisti pääsee istumaan ja soittamaan mahdollisimman mukavasti ja luontevasti. Oikeaoppinen soittoasento myös ehkäisee rasitusvammojen syntyä!

Istuma-asento

Piano on symmetrinen soitin, jonka soittaminen ei onneksi vaadi kovin monimutkaista tai luonnotonta soittoasentoa.  Pianistin tulisi pääsääntöisesti istua selkä suorassa, joskin kaukaisille koskettimille yltäminen tai voimakkaan soinnin tavoitteleminen vaatii joskus myös selän liikkeitä.

Pianotuoli on oikean korkuinen ja sopivalla etäisyydellä pianosta silloin, kun soittajan kyynärpäät ovat hieman vartalon edessä ja kyynärnivelet suunnilleen 90 asteen kulmassa sormien levätessä koskettimilla. Mikäli nuoren pianistin jalat eivät vielä yllä lattiaan, jalkojen alla voi käyttää esimerkiksi pientä jakkaraa tai laatikkoa istumisen mukavoittamiseksi.

soittoasento
Hyvä soittoasento.

Pianistin pitäisi istua tuolin etureunalla, erään opettajani tarkan neuvon mukaan jopa täsmälleen yhden kolmasosan suuruisella alueella tuolista. Istuessaan hiukan etunojassa pianisti voi käyttää koko ylävartalonsa painoa riittävän soinnikkaan äänen aikaansaamiseksi, kun taas liian takakenoisessa istuma-asennossa tämä saattaa olla hankala toteuttaa. Selkänojaan ei ainakaan pidä nojata!

Käden asento

Pianistin käden tulisi mukailla käden luonnollista lepoasentoa. Tässä asennossa kättä ja sormia on helpointa ja luontevinta käyttää. Lepoasento löytyy seuraavalla pudotusharjoituksella: soittaja antaa käsivarsiensa ensin pudota rennosti sivuilleen (ilman pianoa). Kun käsi riippuu vapaasti, voi huomata, että sormet taipuvat automaattisesti hieman sisäänpäin. Tämä pyöreä asento tulisi säilyttää sitten, kun käsi nostetaan koskettimistolle.

soittoasento
Kuva 1: oikein. Hyvä käden asento.
Virheelliset asennot

Pianistin käden ja sormien väärästä asennosta on haittaa niin soinnille kuin tekniikallekin. Seuraavissa kuvissa on esitelty muutamia tyypillisiä virheasentoja.

soittoasento
Kuva 2: väärin. Sormet suorina ja jäykkinä.
soittoasento
Kuva 3: väärin. Ranne liian alhaalla.
Pianotuolin merkitys

Hyvä pianotuoli on tärkeässä asemassa ihanteellisen soittoasennon kannalta. Pyöreät, kierrettävät pianotuolit saattavat olla liian huteria hyvän tasapainon kannalta. Paras vaihtoehto olisi leveä, suorakulmion muotoinen pianopenkki, jolla voi istua tukevasti. Leveällä tuolilla istuttaessa pianisti voi myös horjahtamista pelkäämättä siirrellä painoaan soittaessaan pianon äärirekistereissä.

Lopuksi

Tiedätkö, millainen oma soittoasentosi on? Ota video itsestäsi soittamassa!

Kiinnostaako pianonsoiton oppiminen netissä? Tsekkaa Hilkan etäpianotunnit!

Kuvat: Shutterstock/Unsplash/Pixabay/Hilkka Piipposen henkilökohtainen arkisto

  • Jaa

4 Kommentit

  1. Havaitsin, että Youtube-linkki ei toiminut enää, koska tili oli poistettu.

    • Niinpä näköjään! Kiitos tiedosta. Kannattaa muuten katsella muita Horowitzin videoita, hänellä oli tekniikka hallussa 🙂

Kirjoita kommentti

fiFinnish
Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen