Pianon hankinta ja kunnossapito

akustinen piano

Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!


Akustinen vs. digitaalinen piano

Klassista pianonsoittoa opiskelevan olisi hyvä omistaa akustinen piano. Ensisijainen syy tähän on akustisen pianon monipuolinen äänimaailma. Koska pianon dynaaminen skaala on laaja ja kosketustapoja lukuisia, akustisella pianolla on mahdollista tuottaa lähes rajaton määrä erilaisia sointivärejä. Resonointiominaisuuksien puutteesta johtuen sähköpianolla puolestaan ei pysty tuottamaan niin monia soinnin eri sävyjä kuin mitä länsimaisen taidemusiikin tulkitseminen pianolla edellyttää (ellemme puhu järjettömän kalliista digitaalipianoista, joita kuulemma toki on olemassa!).

Hankkisinko akustisen pianon?

Toinen asia, jossa akustisesta pianosta on hyötyä, liittyy hienovaraisen kosketustekniikan oppimiseen. Akustisen pianon koskettimet painavat tietyn verran, ja oikealla pianolla harjoitellessaan pianisti oppii painamaan koskettimia juuri oikeanlaisella painolla tietynlaisen sävyn aikaansaamiseksi.

Tästä pääsemme kuitenkin ongelmaan, joka kohtaa useita kaupunkilaisia: naapurit. Ongelmalla tarkoitan luonnollisesti sitä, ettemme me pianistit halua häiritä kanssa-asujiamme jatkuvalla pianon soittamisella, mutta harjoiteltava kuitenkin on. Vaikka valmiit pianokappaleet tietysti kuulostavat hienoilta, itse treenausvaihe ei välttämättä tarjoa kuulijalle kovin henkeäsalpaavaa musiikillista elämystä. Tietoisena kuuntelijoista pianistin voi myös olla vaikeampaa keskittyä harjoittelemiseen.

Klassista pianonsoittoa opiskelevan olisi hyvä omistaa akustinen piano.

Mielestäni täydellinen ratkaisu kerrostaloasumisen ja klassisen pianonsoiton harjoittelun ikuiseen dilemmaan on Silent-piano. Silent-mekanismilla varustettu piano on akustinen piano, jonka voi napin painalluksella muuttaa äänettömäksi digitaalipianoksi tarpeen vaatiessa. Silent-toiminnon voi myös jälkiasentaa olemassa olevaan pianoon. Vaikka kuulokkeista kuuluukin nauhoitettu flyygelin ääni, aito soittokosketus säilyy, jolloin harjoittelu vastaa pitkälti akustisella pianolla harjoittelua. Toki kaikkia äänen värejä ei digitaalivalinnalla soitettaessa pysty tuottamaan. Sitä varten voikin sitten harjoitella pianon ”normaalivalinnalla” sen verran kuin kerrostalossa kokee mahdolliseksi.

Lue myös pari sanaa hyvän pianotuolin ominaisuuksista!

Sähköpiano puolestaan sopii niille, jotka jo lähtökohtaisesti suuntautuvat soittamaan esimerkiksi bändeissä. Sähköpianoista löytyy hienoja soundeja ja efektejä, jotka motivoivat kevyestä musiikista pitävää pianistia harjoittelemaan. Sähköpianoon saa myös aina liitettyä kuulokkeet, ja sähköpianot ovat yleensä halvempia kuin Silent-pianot.

Haaveiletko kenties kotistudiosta?

Pianon huolto

Akustisen pianon kunnossapitoon kannattaa kiinnittää huomiota, jottei pianon käyttöikä lyhenisi turhan päiten. Hyvin hoidettuna piano säilyy soittokunnossa vuosikymmeniä. Piano tulisi ensinnäkin sijoittaa kauas ikkunoista ja lämpöpattereista, sillä piano säilyy vireessä parhaiten lämpötilan ja ilmankosteuden pysyessä tasaisina. Suomen talvi on niin kuiva, että pianoon voi lisäksi asentaa Piano Life Saver -kosteudentasauslaitteen vireyden heittelemisen estämiseksi. Kesällä suora auringonvalo voi pilata pianon puisen kuoren, joten piano on syytä asettaa suojaan mahdolliselta auringonpaisteelta.

Piano tulisi virittää ainakin kerran vuodessa, ja ammattikäytössä kahdesti.1 Pianonvirityksen yhteydessä pianon kunto tarkistetaan, jolloin suuremmat ongelmat voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä. Mikäli piano jätetään oman onnensa nojaan, sen kunto huononee nopeasti. Virityksen ja pienten korjausten lisäksi virittäjä pystyy myös säätämään pianon kosketusta toivottuun suuntaan, esimerkiksi herkemmäksi.

Pianonvirittäjältä voi myös saada pianoon liittyviä, suuntaa-antavia neuvoja koko loppuelämän varalle. Muistan elävästi erään kerran lapsuudestani, kun pianonvirittäjä kävi kotonamme tutkimassa, miksi yksi pianon koskettimista ei toiminut. Kuulin hänen lähtiessään sanovan äidillemme kuivahkosti: ”Olisi hyvä, jos lapset eivät laittaisi kolikoita koskettimien väleihin.”

Pianon vasarat.

Lue myös muut Hilkan pianoblogin artikkelit!

Lähteet:

1Pianonvirittäjät.net Viitattu 31.8.2015

Kuvat: Shutterstock/Unsplash/Pixabay

  • Jaa

Kirjoita kommentti

Pianisti ja pianonsoiton opettaja Hilkka Piipponen