
Hilkka Piipponen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut pianisti ja pianopedagogi. Hilkka on opiskellut pianonsoittoa myös Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa ja Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa. Pianoblogissa käydään läpi pianonsoiton alkeita, musiikin teoriaa sekä klassista musiikkia yleisesti. Edistyneemmille pianisteille pianoblogi tarjoaa tekniikka- ja harjoitteluvinkkejä. Kysy myös etäpianotunneista!
Haluatko kehittää pianotekniikkaasi? Tämä artikkeli sisältää erilaisia tekniikkaharjoituksia jokaiselle pianistille. Näihin palaan aina itsekin omassa harjoittelussani! Nyt pääset kokeilemaan nopeustreeniä, balanssiharjoitusta, pedaalitehtävää, kuuntelun muokkausta ja Hanonin sormiharjoituksia.
Juoksutuksen tai kuvion nopeustreeni

Tämä suosikkiharjoitukseni parantaa sormien kykyä soittaa kuvion äänet nopeammin ja tasaisemmin. Voit käyttää tässä harjoituksessa lähes mitä tahansa kuviota, esimerkiksi oman ohjelmistosi kappaleen juoksutusta, jonka haluat oppia hyvin (alkeisopiskelija voi kokeilla säveliä c d e f g oikean käden sormilla 1-5!). Valitsin tähän esimerkkikuvioksi E-duuriasteikon. Opettele ensin soittamaan se tavalliseen tapaan, ei mitenkään erityisen nopeasti, jopa rauhallisesti (1):

Sitten päästäänkin harjoittelun ytimeen: toista sama juttu, mutta pisteellistä rytmitystä käyttäen (2):

Myllerretään vielä (3):

Tee harjoitus sitten vasemmalla kädellä (huomaa eri sormitus! Asteikkojen sormitukset löytyvät täältä). Kokeile eri tempoissa: hitaasti, keskivauhtia ja sitten vähän nopeammin.
Lopullinen tavoite on soittaa asteikko tai kuvio kuin ensimmäisessä kohdassa eli nuotit tasapituisina toisiinsa nähden. Nämä variaatiot kuitenkin parantavat tasaisuutta, ja ennen kaikkea erilaisilla rytmikuvioilla harjoittelu on avain nopean juoksutuksen soittamiseen: harjoitusten myötä teet erittäin nopeita liikkeitä (esim. peukalon alimeno kohdassa 3), mutta saat näiden nopeiden siirtojen jälkeen aina hieman levähtää pisteellisellä kuudestoistaosalla, joten nopeaan tempoon ei sännätä suoraan. Tämä harjoitus kannattaa ottaa osaksi harjoittelurutiinia ja palata siihen aina hetkeksi, kun vastassa on uusi juoksutus!
Balanssiharjoitus

Aina alkeistasosta ammattiopintoihin asti on pianistin etsittävä tasapainoa melodian ja säestyksen välillä: melodian on kuuluttava selkeästi, kun taas säestys tulisi lähtökohtaisesti soittaa paljon vähemmällä volyymillä. Kun nämä kaksi asiaa, säestys ja melodia, jakaantuvat eri käsille, ei puhuta vielä kovin haastavasta asetelmasta. Mutta miten soitetaan melodia vaikkapa oikean käden pikkusormella, kun oikean käden muiden sormien on samanaikaisesti tuotettava säestysääniä? Kokeillaanpa seuraavaa, kaksivaiheista harjoitusta. Ensimmäinen vaihe tapahtuu molemmilla käsillä:

Kuvan dynamiikkamerkinnät ovat suuntaa-antavia: tarkoitus on soittaa säestys (tällä kertaa vasen) hiljaa ja melodia (tässä tapauksessa ylin ääni eli oikea) vahvasti. Kun yllä oleva harjoitus sujuu, ja olet varma varsinkin siitä, että soitat vasemman hyvin hiljaa (voit kokeilla, kuinka hiljaisella äänellä pystyt soittamaan vasemmalla kädellä niin, että sävelet silti kuuluvat!) niin soita sitten samat soinnut pelkällä oikealla kädellä:

Ja nyt seuraa selitys sille, miksi tämä toimii: kun olet ensin soittanut harjoituksen jaoteltuna molemmille käsille, jää korvaasi väistämättä kuulokuva siitä, että melodian on kuuluttava selkeästi säestyksen yli (tämä siis siinä tapauksessa, että harjoituksen ensimmäinen vaihe onnistui!). Kun sitten siirryt soittamaan harjoitusta pelkällä oikealla kädellä, ei korvasi yhtäkkiä suostukaan siihen, että säestys kuuluisi liian vahvasti!
Kokeile vastaavaa kahden käden jaottelutekniikkaa myös jossakin oman ohjelmistosi kappaleessa!
Pedaalitehtävä: varmistaudu limittäisyydestä
Pedaalinkäytössä on hyvä tehdä reality check aika ajoin. Limittäisen pedaalinvaihdon perusteet olen käynyt läpi artikkelissani pedaalinkäytöstä, mutta tekniikkaa on aina hyvä hioa! Tämä harjoitus soitetaan erittäin hitaasti kuvan ohjeiden mukaan (suurempi kuva löytyy täältä):

Harjoituksen tavoite on ennen kaikkea varmistua siitä, että pedaali vaihtuu vasta silloin, kun uusi harmonia on jo soitettu. Pedaalia ei siis vaihdeta yhtäaikaisesti käsien liikkeen kanssa, vaan pedaali vaihtuu ”myöhässä.” Tässä harjoitteessa limittäisyyttä kannattaa liioitella; toki yleensä pedaalinvaihto tapahtuu vain murto-osasekunti sen jälkeen, kun sointu on vaihtunut.
Limittäisyyttä kannattaa tässä harjoitteessa liioitella!
Tarkkaile myös näitä asioita:
- käytinhän pedaalia vain ”polvesta alaspäin”, eihän koko jalka liikkunut?
- pysyihän jalkapohja pedaalissa kiinni myös pedaalinvaihdon aikana?
- eihän kuulunut kolahdusta (oikeastaan ei pitäisi kuulua yhtään mitään!) kun vaihdoin pedaalin?
- puhdistinhan pedaalin siten, että pedaali nousi kokonaan ylös?

Korvatreeni polyfonisessa musiikissa
Otetaan tarkastelun kohteeksi seuraavaksi korvat. Kuuntelu on muusikon tärkein työkalu, ja on hyödyllistä opetella suuntaamaan korvansa oikeaan osoitteeseen. Vahvistakaamme nyt siis kuuloelimiä seuraavan harjoituksen avulla:

Suurempi nuotti täällä.
Harjoitukseen sopii myös mikä tahansa polyfoninen kappale, kuten vaikka Bachin kaksiääninen inventio.
Kun suurin piirtein osaat nuotit, soita koko kappale siten, että seuraat korvilla ja ajatuksella vain ylintä äänikertaa, eli tässä tapauksessa oikeaa kättä. Unohda vasen käsi, anna sen tulla mekaanisesti ja hiljaa mukana tähän tapaan:
Sitten seuraa varsinainen tehotreeni: unohda oikea ja kuuntele vasenta! Eli:
Huom! Kyse ei ole vain desibelieroista, vaan tarkoitus on harjoittaa keskittymistä ja korvia: seurasivatko ajatuksesi koko ajan sitä melodialinjaa, jota halusit seurata?
Tätä harjoittelutapaa käytän Bachin fuugia treenatessani. On hauska huomata, että kun ajatus seuraa jotakin tiettyä asiaa musiikissa, niin se myös kuuluu paremmin aivan itsestään! Tästähän voisi muotoilla sloganin: ”Soitat, mitä ajattelet.”

Hanon: yhtäaikaisuutta, sormien vahvuutta ja sävellajitietoutta
Lopuksi mainittakoon vielä Charles-Louis Hanonin ”The Virtuoso Pianist”, 60 kappaleen sormiharjoituskokoelma, joka löytyy kirjastosta ja IMSLP:stä. Harjoituksista saatava hyöty on pitkälti samansuuntaista kuin asteikoissa, mutta ne myös vahvistavat eritoten nimetöntä ja pikkusormea. Harjoitukset etenevät tähän tapaan:

Suosittelisin valitsemaan Hanonin kirjasta pari harjoitusta, jotka soitetaan 1) ensin huolellisesti nuottien mukaan ja 2) sitten parissa eri sävellajissa! Tämä parantaa ymmärrystä sävellajeista ja on mukavaa vaihtelua asteikkoihin.
Huom! Kannattaa aloittaa hitaista tempoista, ettei lopputuloksesta tule huolimatonta!
Vinkki! Hanonin sormiharjoituksia on soitettava ajatuksen kanssa: soivathan sävelet yhtä aikaa, eihän vasen käsi soita hiljempaa kuin oikea… On varottava mekaanista suorittamista. En lähtisi ehdottamaan, että pianisti soittaa läpi nämä kaikki; laatu korvaa määrän!

Lopuksi
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan näitä erittäin tehokkaita tekniikkaharjoituksia. Entä onko mielessäsi jokin soittotekniikkaan liittyvä haaste? Kysy kommenttiosiossa, niin etsitään yhdessä vastauksia!
Kuvat: Shutterstock/Unsplash/Pixabay
Tarvitsisin harjoitteluvinkkejä käsien eriaikaisuuteen. Esim. vasen käsi soittaa murrettua kolmisointua mutta oikea ihan eri melodiakulkua. Onko esim. siitä mitään hyötyä että soitan vasenta yksinään tai se että soitan ihan hitaasti molemmilla käsillä ko. kappaletta.
Kiitos!
Hei! Suosittelen, että opettelet ensin soittamaan vasemmalla hyvin helppoa säestystä, esimerkiksi pitkiä kolmisointuja. Samoin kannattaa soittaa jokin asteikko molemmilla käsillä yhtä aikaa, sillä silloinkin kädet joutuvat tekemään yli- tai alimenoja eriaikaisesti. Kun nämä sujuvat aivan helposti, niin seuraava askel olisi sitten kokeilla haastavampia säestyskuvioita.
Vinkkejä siihen miten harjoitella yhtä aikaista(oikea ja vasen käsi) soittoa, kädet erikseen soitto on onnistunut mutta yhtä aikaa soitto ei?
Hei! Olethan lähtenyt liikkeelle riittävän yksinkertaisista harjoituksista? Voisit kokeilla esimerkiksi Hanonin ensimmäistä sormiharjoitusta. Tuloksia ei kannata odottaa samana päivänä, mutta kun päivät kuluvat, ja muistat joka päivä harjoitella vaikka vähänkin, niin kädet tottuvat soittamaan yhtä aikaa.
on vain Casio ilman pedaalia
Hei, suosittelisin ostamaan irtopedaalin vaikka F-Musiikista 🙂
HYVÄT OHJEET, KIITOS .
TERHO NÄÄPPÄ
Kiva kuulla, kiitos 🙂